Twitter (aka Elon Musk), torna a fer de les seves, la xarxa social ha assolit un nou nivell de caos i malentès quan personalitats públiques s’han adonat dissabte 22 d’abril que el seu compte tornava a beneficiar-se d’una insígnia blava de certificació sense que l’haguessin demanada. “Per l’amor de Déu, no vaig pagar per Twitter Blue, home de Tesla, sentiràs la meva ira!” ha tuitejat el raper nord-americà Lil Nas X, el perfil del qual mostra ara la verificació amb la marca blava.
Antigament gratuïta, i garantia d’autenticitat i notorietat. Però ara, aquesta insígnia indica que l’usuari està subscrit a Twitter Blue, amb un cost de 8 dòlars mensuals o 7,2 euros, i que el seu número de telèfon ha estat verificat per la plataforma. Dijous passat, els comptes que tenien l’antiga insígnia blava la van perdre, a menys que paguessin per la nova subscripció, seguint l’estratègia implementada per Elon Musk durant l’hivern per autenticar usuaris i generar nous ingressos.
No obstant això, només una petita proporció dels usuaris verificats antics s’han subscrit a Twitter Blue, representant menys del 5% dels 407.000 perfils afectats, segons l’investigador Travis Brown. Divendres i dissabte, un nombre creixent de personalitats com l’escriptor Stephen King, el campió de l’NBA LeBron James o l’expresident Donald Trump, s’han trobat amb una insígnia blava al seu compte sense haver-ho sol·licitat i aparentment sense cap acció per part seva.
Les reaccions dels usuaris Link to heading
Dissabte, la periodista tecnològica Kara Swisher va expressar el seu desacord amb la verificació del seu compte a Twitter sense el seu consentiment, afirmant “no vol dir no” als seus seguidors. Va afegir que la gent ha de saber si Elon Musk l’estima per ella mateixa o pel nombre de seguidors que té. A més, va criticar el cost de la subscripció a Twitter Blue i les seves eines de mala qualitat. Aquesta polèmica ha provocat que molts usuaris autenticats vegin la verificació com un símbol de suport a Musk, tot i que no tenen res a veure amb això. L’economista Paul Krugman i altres usuaris van negar haver pagat per la verificació. Musk ha contestat amb una imatge irònica a Twitter i ha anunciat que està “pagant personalment unes quantes subscripcions”. Inclusos els perfils de persones difuntes també han rebut la verificació blava.
Vaga d’alguns mitjans públics Link to heading
Diversos comptes oficials han obtingut la verificació blava, incloent-hi el New York Times, que va perdre aquesta certificació després que Elon Musk acusés de “propaganda” aquest diari a principis d’abril. Algunes organitzacions de notícies importants tenen una insígnia d’or reservada per a “organitzacions verificades” que paguen almenys 1.000 dòlars al mes.
La ràdio pública nord-americana NPR i el grup de mitjans públics CBC Radio-Canada encara no havien tornat a tuitejar dissabte. Aquestes dues organitzacions han suspès les seves activitats a Twitter en protesta contra les etiquetes que els ha donat Twitter: “mitjans finançats pel govern” o “afiliats a l’estat”, termes abans reservats als mitjans no independents, finançats pel govern o per governs autocràtics.
Divendres, la plataforma de Musk va eliminar aquestes etiquetes, fins i tot per a mitjans com l’agència oficial xinesa Xinhua o la russa RT (encara que el perfil de RT segueixi no sent visible a Europa). Kara Swisher va criticar Twitter per això i va suggerir que estaven ajudant a la propaganda d’aquests governs autocràtics. Twitter no ha respost a això, i actualment ja no proporciona declaracions oficials als mitjans, excepte amb una emoticona en forma de caca.