Article original: What is Mastodon, the social network users are leaving Twitter for? Everything you need to know

Traduït per retiolus


L’interès per la xarxa social de codi obert coneguda com a Mastodon ha tornat a augmentar a mesura que els usuaris busquen una alternativa a Twitter, podria l'adquisició d’Elon Musk suposar el final d’aquesta pàgina web tal com la coneixem?

Si estàs fugint del vaixell que s’enfonsa de Twitter cap a la possible bassa salvavides de Mastodon, o et preguntes si ho faràs, aquí tens el que necessites saber.

Benvingut al Fediverse Link to heading

El primer que cal entendre és que Mastodon és el que es coneix com a xarxa “federada”, una col·lecció de milers de xarxes socials que s’executen en servidors de tot el món que estan enllaçats per una tecnologia comuna (Mastodon), en una plataforma coneguda com a “Fediverse”.

Et registres a un servidor específic, que és gestionat per qui l’ha posat en marxa, normalment voluntaris que ho fan de la seva butxaca o que accepten donacions a través de Patreon. Tindran les seves pròpies regles i polítiques sobre, per exemple, qui es pot unir i amb quin rigor es moderarà el contingut.

Fins i tot pots posar en marxa el teu propi servidor si vols establir les regles tu mateix. En cas contrari, existeix una llista de servidors que se centren en ubicacions específiques o temes d’interès. Tots els servidors d’aquesta llista s’han subscrit al “acord de Mastodon” que promet “moderació activa contra el racisme, el sexisme, l’homofòbia i la transfòbia”.

Sigui quin sigui el servidor(s) de Mastodon en què et registres, però, pots seguir els usuaris en un altre sense cap problema.

Ah, i com que es tracta d’un sistema gestionat per voluntaris, no hi ha anuncis de pagament a la teva línea de temps.

Els noms d’usuari són diferents Link to heading

Un cop tries un nom d’usuari i configures el vostre compte amb una capçalera d’imatge i una imatge de perfil, pots començar. A diferència de Twitter, el teu nom d’usuari serà @[nom d’usuari]@[el servidor de Mastodon al que t’has registrat]. Així, per exemple, podries ser @MuskyElon@aus.social. Pensa-hi com una adreça de correu electrònic: la primera part és l’identificador escollit, la segona part és l’organització que s’encarrega de la teva safata d’entrada.

Hi ha aplicacions a iOS i Android que et permeten iniciar sessió als teus comptes de Mastodon.

Trobar usuaris de Twitter és una feina Link to heading

Si vols localitzar a Mastodon totes les persones que segueixes a Twitter, malauradament no hi ha una manera fàcil de fer-ho.

Pots començar per buscar els que coneixes o tornar a Twitter i veure si han anunciat el seu traspàs. Serveis com Twitodon et permeten iniciar sessió amb els teus comptes de Twitter i Mastodon i escanejar per buscar usuaris que segueixes. Però només podrà trobar aquells usuaris que també hagin utilitzat Twitodon.

Un cop hagis seguit algunes persones que has trobat de Twitter, pots consultar les seves llistes de seguiments i seguits per trobar altres persones que potser coneixes.

La publicació és semblant però diferent Link to heading

Per començar, potser t’hauràs d’acostumar al fet que les teves publicacions es diguin “tuts” en lloc de “tuits”.

El costat positiu, tindràs gairebé el doble de caràcters (500) per escriure una publicació i funcions addicionals, com ara advertències de spoiler de clic per a text i imatges.

Tindràs més control sobre qui pot veure la teva publicació, des de ser detectable a través del servidor fins a només aquells que menciones a la publicació, de manera similar a un DM.

Els hashtags funcionen de manera semblant a Twitter per als temes de tendència, i pots compartir la publicació d’una altra persona amb els teus seguidors impulsant-la, que funciona igual que retuitejar. Però no hi ha tal cosa com “citar una publicació”.

La verificació és fàcil, i gratuïta Link to heading

Hi ha hagut molt de drama a Twitter per la decisió de Musk d’exigir que la gent pagui per la verificació, mentre que al mateix temps no verifica que siguin qui diuen ser. Mastodon té un sistema de verificació disponible per a tothom amb la seva pròpia pàgina web.

Si enllaces a un lloc web que controles al teu perfil, et pot reconèixer com a propietari d’aquesta pàgina web, cosa que donarà als seguidors una mica de justificació per confiar en el fet que ets qui dius ser.