Article original: Gaming On Linux: All You Need To Know
Traduït per retiolus, última actualització: 2023-04-23
És possible jugar a Linux?
Aquesta és una de les preguntes més freqüents dels usuaris que estan considerant la possibilitat de passar-se a Linux. Jugar a Linux pot semblar una tasca complicada, especialment per als jugadors experimentats que estan acostumats a altres plataformes com Windows.
De fet, algunes persones fins i tot es pregunten si poden escoltar música o veure pel·lícules a Linux. Tenint en compte això, la pregunta sobre jugar-hi sembla genuïna.
En aquest article, respondrem a la majoria de preguntes sobre el fet de jugar jugar a Linux que pot tenir un principiant. Algunes de les possibles preguntes que abordarem aquí són:
- És possible jugar a Linux?
- Quins jocs estan disponibles a Linux?
- On es poden descarregar jocs per a Linux?
- Com obtenir més informació sobre els jocs a Linux?
Es pot jugar a Linux? Link to heading
Sí i no!
Sí, pots jugar a Linux i no, no pots jugar a “tots els jocs” a Linux.
Confós? No ho estiguis. El que es vol dir aquí és que és possible jugar a molts jocs populars a Linux, com ara Counter-Strike, Grand Theft Auto V, etc.
No obstant això, no hi ha sempre suport natiu per als jocs més recents i populars a Linux, ja que aquest sistema operatiu té una quota de mercat d’escriptori baixa, fet que desmotiva als desenvolupadors a crear versions per a Linux dels seus jocs.
A més, alguns jocs que podrien ser executats a Linux sense cap problema amb l’ús d’eines com Wine (en parlarem més endavant en aquest article) es veuen afectats pels sistemes “antitrampes” implementats pels desenvolupadors del joc, amb la seva pròpia decisió de bloquejar-los.
Així i tot, hi ha altres opcions per jugar a una gran quantitat de jocs, i veurem com fer-ho.
Per categoritzar, dividirem els jocs a Linux en quatre categories:
- Jocs natius de Linux (jocs disponibles oficialment per a Linux)
- Jocs de Windows a Linux (jocs de Windows que es poden jugar a Linux utilitzant Wine o altres programes similars)
- Jocs de navegador (jocs que es poden jugar en línia, i no només, mitjançant un navegador web)
- Jocs de terminal (jocs que es poden jugar a través de la terminal de Linux))
Comencem amb el més important, els jocs natius de Linux.
1. On trobar jocs natius per a Linux? Link to heading
Els jocs natius per a Linux es refereixen als jocs que estan oficialment disponibles per a Linux. Només necessites descarregar-los i executar-los per jugar-hi sense cap problema.
Evidentment, n’hi ha molts que tenen suport natiu per a Linux, però on trobar-los?
Enumerarem alguns dels recursos que pots utilitzar per descarregar jocs per a Linux.
Steam Link to heading
Steam és una plataforma popular de venda de videojocs digitals que ofereix una gran varietat de jocs per a Linux, inclosos jocs gratuïts. És coneguda per les seves ofertes atractives, fet que la converteix en una opció evident per a aquells interessats en jocs de PC.
Pots explorar-lo per trobar molts jocs que van des de títols AAA (videojocs produïts i distribuïts per una distribuïdora o editor important) fins a jocs independents.
Normalment, hauries de trobar fàcilment Steam al teu centre d’aplicacions o al teu gestor de paquets, a més de poder descarregar-lo des de la pàgina web oficial. Però, si no tens ni idea de com instal·lar-lo i utilitzar-lo, consulta aquesta guia sobre com instal·lar i utilitzar Steam a Linux Ubuntu per donar-te una idea.
GOG.com Link to heading
GOG.com és una altra plataforma semblant a Steam en la que pots navegar i trobar una gran varietat de jocs per a Linux. Si els jocs admeten diverses plataformes, pots baixar-los i utilitzar-los en diversos sistemes operatius. Els jocs comprats estan disponibles per a tu tot el temps al teu compte. Pots descarregar-los quan vulguis.
Una diferència clau entre les dues plataformes és que GOG.com ofereix exclusivament jocs gratuïts de DRM, és a dir, sense restriccions de gestió digital de drets.
Malauradament, sembla que GOG no té plans per portar el seu instal·lador oficial a Linux.
Portable Linux Games Link to heading
Portable Linux Games és una pàgina web que ofereix una àmplia col·lecció de jocs Linux compatibles amb sistemes de 32 bits. Cal tenir en compte que aquests alguns d’aquests jocs no es poden executar de forma predeterminada en un sistema de 64 bits, però hi ha opcions per fer-ho funcionar en aquest tipus de sistemes.
Els fitxers descarregats de Portable Linux Games inclouen totes les dependències necessàries, com ara Wine i Perl, i són independents de la plataforma. Simplement, has de descarregar els fitxers i fer doble clic per instal·lar-los de manera senzilla.
És una font fantàstica per als jugadors que busquen una experiència de joc a Linux i no estan interessats en els jocs desenvolupats per grans estudis.
Itch.io Link to heading
Si estàs buscant jocs independents natius de Linux, Itch.io és una excel·lent font per descobrir jocs interessants.
A Itch.io pots trobar una gran varietat de jocs independents, tant gratuïts com de pagament, per a Linux. Una cosa curiosa és que no necessites crear un compte per descarregar jocs gratuïts. Només cal visitar la pàgina del joc desitjat i descarregar el fitxer destinat a Linux.
Repositoris de programari Link to heading
També tens l’opció de consultar els repositoris de programari de la teva pròpia distribució de Linux per trobar jocs.
En distribucions com Pop!_OS, el Pop!_Shop inclou una secció dedicada exclusivament als jocs. Aquesta opció també està disponible en altres distribucions de Linux com Linux Mint, entre altres.
2. Com jugar a jocs de Windows a Linux? Link to heading
Encara que la majoria dels jocs populars no estiguin disponibles directament per a Linux i només siguin (nativament) compatibles amb Windows, hi ha solucions alternatives per jugar-los a Linux.
Amb l’ajuda de capes de compatibilitat com Wine, Proton o CrossOver i llançadors com Lutris, Heroic, GameHub i Phoenicis (abans conegut com a PlayOnLinux), és possible jugar a diverses opcions populars de jocs de Windows en el sistema operatiu Linux.
Aquestes eines permeten executar aplicacions i jocs de Windows a Linux i ofereixen opcions de configuració i optimització per aconseguir un bon rendiment.
Cal tenir en compte que pot ser necessari fer ajustos i proves per assegurar-se que els jocs funcionin correctament en aquest entorn, ja que no tots els jocs de Windows seran compatibles amb aquestes eines. No obstant això, aquestes opcions ofereixen una manera de gaudir dels jocs populars de Windows en el teu sistema Linux.
Steam PLay Link to heading
Si prefereixes utilitzar Steam com a única plataforma de jocs a Linux, pots jugar amb prou facilitat als jocs exclusius de Windows a Linux utilitzant Steam Play.
Steam Play utilitza una capa de compatibilitat que permet executar directament jocs de Windows a Linux. Hi ha una guia detallada disponible que et pot ajudar a començar amb Steam Play a Linux. D’aquesta manera, podràs gaudir de jocs de Windows en el teu sistema Linux sense haver de canviar de plataforma de jocs.
Wine Link to heading
Wine és una capa de compatibilitat que permet executar aplicacions de Windows en sistemes com Linux, BSD i OS X. Amb Wine, tens la possibilitat d’instal·lar i utilitzar diverses aplicacions de Windows a Linux, no només jocs.
La instal·lació de Wine a Ubuntu o altres distribucions de Linux és senzilla, ja que està disponible als repositoris de la majoria de distribucions. A més, hi ha una àmplia base de dades d’aplicacions i jocs compatibles amb Wine que pots explorar.
Proton Link to heading
Proton és una eina llançada per Valve Software que s’ha integrat amb Steam Play per permetre als usuaris jugar jocs de Windows a Linux amb facilitat, amb només prémer el botó “Jugar” a Steam.
Proton incorpora altres eines populars, com Wine i DXVK, per proporcionar una experiència de joc fluida i compatible. Això alleuja la càrrega dels usuaris que volen canviar a Linux sense perdre l’accés a una gran part de la seva biblioteca de jocs.
ProtonDB és una base de dades en línia que proporciona informació sobre el rendiment dels jocs de Windows que s’executen a través de Proton a Linux, incloent compatibilitat, problemes i solucions. És una eina útil per als usuaris que volen saber com funcionen els jocs abans de comprar-los.
CrossOver Link to heading
CrossOver és una versió millorada de Wine que ofereix suport tècnic i professional, però a diferència de Wine, no és gratuït. Cal adquirir una llicència anual per utilitzar CrossOver.
Un gran avantatge de CrossOver és que cada compra contribueix als desenvolupadors de Wine, impulsant així el desenvolupament de Wine per oferir suport a més jocs i aplicacions de Windows. Si el teu pressupost t’ho permet, invertir uns 20 dòlars anuals en CrossOver pot ser una opció a tenir en compte per gaudir del suport addicional que ofereix.
Lutris Gaming Link to heading
Lutris és un llançador que utilitza eines com Wine o Proton per permetre als usuaris executar jocs de Windows a Linux. Suporta una àmplia gamma de plataformes de distribució, com ara Epic Games Launcher, GOG.com, Humble Bundle, Origin, Steam, Uplay i altres.
Ofereix una llista oficial de jocs amb informació sobre la compatibilitat amb Linux. Actualment, és una de les millors solucions per a aquells que volen gaudir de jocs de Windows a Linux amb una gran compatibilitat de fonts i, a més, gestionar-ho tot des d’un mateix lloc.
GameHub Link to heading
Hi ha un article separat dedicat a com utilitzar GameHub a Linux.
En resum, GameHub és una aplicació que et permet gestionar i jugar a jocs de diverses fonts, com ara Steam, GOG i Humble Bundle, tot en un sol lloc. És una alternativa a Lutris per centralitzar la gestió de jocs a Linux i gaudir d’una experiència de joc més organitzada i convenient.
Phoenicis PlayOnLinux Link to heading
PlayOnLinux és una altra opció basada en Wine, però amb una interfície diferent que és més fàcil d’utilitzar. Tot i que és gratuït com Wine, té una interfície més amigable.
Encara que potser no serà la millor opció entre les altres mencionades, pots explorar la seva base de dades d’aplicacions i jocs compatibles per prendre una decisió informada. És una alternativa addicional a Lutrix o GameHub per a aquells que busquen una opció més senzilla per utilitzar aplicacions de Windows en sistemes Linux.
3. Jocs en el navegador Link to heading
Hi ha molts jocs basats en navegador disponibles per a Windows, Linux i Mac OS X, incloent-hi versions de jocs mòbils populars com GoodGame Empire. A més, a través del Google Chrome Web Store, es poden instal·lar i jugar a alguns jocs de Chrome com aplicacions autònomes a Linux, amb opcions de joc fora de línia disponibles.
4. Jocs en el terminal Link to heading
L’avantatge addicional d’utilitzar Linux és la possibilitat de jugar a jocs a través del terminal de línia d’ordres. Encara que potser no és la millor manera de jugar, pot ser divertit jugar a jocs com Snake o 2048 al terminal.
Hi ha dues llistes separades que et poden ajudar a descobrir els millors jocs de línia d’ordres i els millors jocs ASCII, que són relativament fàcils d’instal·lar.
Com mantenir-se al dia sobre els jocs a Linux? Link to heading
Ara que ja saps on trobar els jocs i com utilitzar-los a Linux, la següent pregunta és com mantenir-se actualitzat sobre els nous jocs disponibles per a aquest sistema operatiu. Aquí hi ha alguns blocs que ofereixen les últimes novetats del món dels jocs de Linux:
- Gaming on Linux: considerat un dels millors portals de notícies de jocs de Linux, amb actualitzacions freqüents i una comunitat dedicada d’amants dels jocs de Linux.
- Free Gamer: un bloc centrat en jocs gratuïts i de codi obert.
- Linux Games News: un bloc que s’actualitza regularment sobre diversos jocs de Linux.
A més, hi ha altres llocs web que els jugadors de Linux podrien seguir per estar al dia amb les últimes novetats en jocs per a aquest sistema operatiu.
Resumint Link to heading
Això és pràcticament tot el que necessites per començar a jugar a Linux, amb molts jocs gratuïts que pots provar.
El subreddit r/linux_gaming ofereix una guia de migració útil per ajudar-te a iniciar el teu viatge de joc a Linux.