Article original: WordPress: Turning your blog into a Fediverse server

Traduït per retiolus


Si tens un bloc allotjat de manera independent impulsat per WordPress, pots afegir un plugin especial que el converteixi en un servidor del Fediverse. Quan el plugin estigui instal·lat, la gent podrà seguir i interactuar amb les publicacions del teu bloc des de Mastodon i altres tipus de servidors del Fediverse.

El plugin s’anomena ActivityPub per a WordPress i rep el nom del protocol tècnic que utilitzen els servidors del Fediverse per comunicar-se. A continuació s’explica com instal·lar-lo:

  1. Inicia sessió al tauler de control del teu bloc de WordPress
  2. Ves a Plugins > Instal·lar i cerca “ActivityPub” (el plugin correcte és el de Mattias Pfefferle)
  3. Instal·la el plugin “ActivityPub” de Mattias Pfefferle
  4. També és possible que hagis d’instal·lar el plugin “WebFinger” de Pfefferle perquè el plugin ActivityPub funcioni correctament.
  5. Un cop s’hagi acabat d’instal·lar tot, fes a la secció de plugins del teu bloc i activa el connector d’ActivityPub.

Si tot ha anat bé, ara el teu bloc hauria de ser el seu propi servidor del Fediverse. No canviarà visualment, però darrere de per darrere el teu bloc ara tindrà la seva pròpia adreça del Fediverse. Les persones poden enganxar aquesta adreça al quadre de cerca de Mastodon i altres tipus de servidors del Fediverse, i el teu bloc apareixerà com un perfil al qual poden seguir i interactuar.

Pots esbrinar l’adreça del teu bloc si vas a la secció Usuaris del tauler de WordPress i fas clic a l’usuari que escriu el bloc. Desplaça’t cap avall fins a la part inferior de la pàgina d’opcions del seu perfil i l’adreça del Fediverse hi apareixerà. Dona aquesta adreça a qualsevol persona que vulgui seguir el bloc d’aquest usuari a Mastodon o a la resta de Fediverse.

Quan s’instal·li el plugin, també veuràs que apareix una opció d’ActivityPub al menú de configuració del teu tauler de WordPress. Això et permetrà ajustar com funciona el connector. Pots configurar-lo perquè mostri la publicació sencera, una part o només un enllaç. Si el configures perquè mostri tota la publicació, les persones et segueixen des de Mastodon la veuran com una publicació de Mastodon extremadament llarga, així que ves amb compte si tries aquesta opció.

NOTA: Això no funciona als blocs gratuïts de wordpress.com, perquè no permeten la instal·lació de complements. Necessitaràs un bloc allotjat de manera independent amb WordPress que permeti plugins. La gran majoria d’empreses d’allotjament web independents ofereixen aquests.